Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

Η συλλογή της περιλαμβάνει περίπου 55.000 τίτλους. Στα θέματα των βιβλίων της περικλείεται ευρύ φάσμα γνώσης, όπως: Φιλοσοφία, Θρησκεία, Μυθολογία, Κοινωνικές επιστήμες, Λαογραφία, Γλωσσολογία, Θετικές Επιστήμες, Εφαρμοσμένες Επιστήμες, Καλές Τέχνες, Αθλητισμός, Λογοτεχνία, Ιστορία, Γεωγραφία και πλούσιο Πληροφοριακό Υλικό (Εγκυκλοπαίδειες και Λεξικά). Διαθέτει, επίσης, μία από τις πιο πλούσιες συλλογές βιβλίων και φωτογραφιών (παλιές Καρτ-Ποστάλ και φωτογραφικό αρχείο του Δήμου Αθηναίων από το 1946-1994) για την ιστορία της Αθήνας. 
Στο τμήμα περιοδικών-εφημερίδων υπάρχουν 900 τίτλοι περιοδικών, που καλύπτουν πολλά και διάφορα θέματα, καθώς και αρχείο Εφημερίδων Αθηναϊκού τύπου, το οποίο ξεκινά από το 1862 μέχρι τις μέρες μας. Στο εν λόγο τμήμα περιλαμβάνεται και το αρχείο με τις εφημερίδες της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) από το 1833 μέχρι σήμερα. 
Παρέχει σωρεία πληροφοριών στο κοινό της. Το ειδικευμένο προσωπικό της, μπορεί να συμβουλεύσει και να κατευθύνει τους αναγνώστες/ερευνητές στα ζητούμενα θέματα, καθώς και να τους παραπέμψει σε άλλες βιβλιοθήκες αν δεν δύνανται να βρουν στη συλλογή της αυτό που ζητούν.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων δανείζει βιβλία, χωρίς καμμία
οικονομική υποχρέωση, σε όλους τους πολίτες του Νομού Αττικής. Διαθέτει όλα σχεδον τα θεματα (Λογοτεχνία, Φιλοσοφία, Τέχνη, Ιστορία κλπ).
Επίσης δαθέτει και δανείζει βιβλία στους φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που φοιτούν στα τμηματα Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. 

Η διεύθυνση ειναι: Δομοκού 2 απέναντι από το σταθμό Λαρίσης.
[προσβαση με το μετρο (γραμμή 2) και τον προαστιακό]
τηλ. αναγνωστηρίου 2108846011
email: publibrath@yahoo.gr
facebook page: https://www.facebook.com/CentralMunicipalLibraryofAthens/
ώρες και μερες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή : 9.00 - 19.00
Τετάρτη : 9.00 - 15.00

Προϋποθέσεις δανεισμού:
Καθε πολίτης για να δανείζεται βιβλια, θα πρέπει να γίνει μέλος της βιβλιοθήκης, προσκομίζοντας την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του, καθώς επίσης και ένα λογαριασμό του σταθερού του τηλεφώνου.Τα βιβλία δανείζονται για 15 μέρες με δυνατότητα παράτασης.
Οι όροι δανεισμού είναι διαφορετικοί (λιγότερες μερες) για τους φοιτητές που χρησιμοποιουν και δανείζονται τα βιβλια μας διότι σκοπός μας είναι να εξυπηρετηθουν όλοι. 

Υπάρχει επίσης πρόσβαση και σε παλιές και νέες εφημερίδες του Αθηναϊκού τύπου
(Δεν δανείζονται)